Ministers van Cultuur heffen samen het glas op Unesco-erkenning

Ministers van Cultuur heffen samen het glas op Unesco-erkenning

De ministers van Cultuur van alle gemeenschappen in ons land, Sven Gatz, Alda Greoli en Isabelle Weykmans, hebben woensdagmiddag op de Brusselse Grote Markt samen het glas geheven op het nieuws dat de Unesco de Belgische biercultuur erkent als immaterieel cultureel erfgoed. Er werd voor de gelegenheid ook een groot spandoek onthuld op de gevel van het Brouwershuis, waar de Belgische Brouwers gevestigd zijn. Woensdagochtend raakte bekend dat de Unesco de Belgische biercultuur opneemt in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het dossier werd anderhalf jaar geleden bij de VN-organisatie ingediend door de Duitstalige gemeenschap. Het was dan ook de minister van Cultuur van die gemeenschap, Isabelle Weykmans, die woensdagnamiddag het eerst het woord nam.

“De erkenning is een belangrijke bekroning van het werk van talloze brouwers, biepromotoren en zythologen. Ik ben erg gelukkig en fier dat wij als kleinste gemeenschap zo’n grote bijdrage konden leveren aan de internationale erkenning van de Belgische cultuur”, aldus Weykmans.

Minister Gatz, in een vorig leven nog voorzitter van de Belgische Brouwers, benadrukte dat de erkenning veel voeten in de aarde heeft gehad, omdat het niet gemakkelijk was om de Belgische biercultuur aan de internationale Unesco-jury uitgelegd te krijgen. “Het gaat over veel meer dan alleen het bier, het gaat over wat ons samenbrengt”, aldus Gatz. “Probeer dat maar eens uit te leggen aan een Namibiër of een Koreaan”.

De Vlaamse cultuurminister onthulde na afloop van de speeches, weliswaar met enige moeite, een groot spandoek op de gevel van het Brouwershuis. “Everything around you is world heritage, even our beer”, staat daarop te lezen.

De Belgische biercultuur is al het elfde Belgische item op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Onder meer het carnaval in Aalst en Binche, de Heilig-Bloedprocessie van Brugge en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke werden al erkend.

bron: Belga