Luperto rekent op parlement voor stopzetting vervolging

Luperto rekent op parlement voor stopzetting vervolging

Na twee jaar inverdenkingstelling voor zedenfeiten, vraagt Jean-Charles Luperto dat het parlement van de Franse gemeenschap de opschorting van zijn strafrechtelijke vervolging vraagt, zoals de Grondwet toelaat. Parlementslid en burgemeester van Sambreville Luperto en zijn raadsheren hebben daarvoor woensdag gepleit tijdens een zitting achter gesloten deuren van de commissie vervolgingen van het parlement, zo werd uit eensluidende bronnen vernomen. Luperto is sinds 2014 in verdenking gesteld voor zedenfeiten in aanwezigheid van minderjarigen in de toiletten van een parking langs de autosnelweg in Spy. De feiten zouden in de lente en de zomer van dat jaar hebben plaatsgevonden. Hoewel hij toegeeft de parking te hebben bezocht met het oog op ontmoetingen, ontkent de gewezen voorzitter van het parlement van de Franse gemeenschap exhibitionistische feiten, die verschillende getuigen hem toeschreven.

Luperto beweert dat hij het slachtoffer is van laster. Hij hoopt dat het parlement de opschorting van de vervolging vraagt, zoals artikel 59§5 van de Grondwet mogelijk maakt. Daarvoor moet hij de steun krijgen van twee derde van de parlementsleden.

Over de feiten is er nog geen rechterlijke uitspraak geweest. Begin dit jaar heeft Luperto voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Luik nog 34 bijkomende onderzoeksdaden gevorderd. In juni werden er drie toegewezen. Op de resultaten daarvan is het nog steeds wachten. Zijn advocaten hebben sinds het begin van de affaire steevast volgehouden dat de burgemeester slachtoffer was van een lastercampagne. In februari trok Luperto in de tegenaanval. Hij diende een klacht in tegen zes mensen die hem van de zedenfeiten beschuldigden. Ook die zaak is nog hangende.

bron: Belga