Kleine kinderen hebben uitgesproken voorkeur voor papieren boeken

Kleuters zijn dol op een tablet, maar lezen liever op papier. Dat blijkt uit onderzoek van professor Jan Van Coillie en Mariet Raedts van de KU Leuven Campus Brussel bij 700 Vlaamse gezinnen naar het digitale mediagebruik van hun kinderen.
Het onderzoek maakt geen onderscheid tussen peuters en kleuters en spreekt over kinderen tussen 2 en 6 jaar. Bijna vier op de vijf mogen een tablet gebruiken en doen dat vooral om spelletjes te spelen. Slechts 29 procent gebruikt de tablet om een digitaal boek te lezen of te bekijken. Het percentage dat met papieren boekjes aan de slag gaat, loopt op tot 97.

Vier op de tien kinderen gebruiken al voor hun derde verjaardag een tablet, voor hun zesde verjaardag is dat 79 procent. De tablet is veruit het populairste digitale medium, voor smartphone en laptop. “Negen op de tien ouders controleren het gebruik van digitale media, naar type toestel en de duur en het tijdstip van het gebruik”, zegt Van Coillie.

Papieren boeken blijken veruit het populairst. Van de kinderen kwam 99 procent al in contact met papieren boeken en slechts 49 las of bekeek al eens een digitaal boek. “De meesten bekijken tijdens hun eerste levensjaar alleen papieren boeken. Een digitaal boek wordt vaak pas na de tweede verjaardag geïntroduceerd”, zegt Mariet Raedts. Van de kinderen die beide varianten kennen, hebben drie op de vier een uitgesproken voorkeur voor de papieren versie.

bron: Belga