Groene kandidate Stein heeft tot 20.00 uur tijd om hertelling in Michigan te vragen

Groene kandidate Stein heeft tot 20.00 uur tijd om hertelling in Michigan te vragen

De Groene presidentskandidate Jill Stein heeft naar eigen zeggen vandaag/woensdag tot 20.00 uur Belgische tijd de kans om een hertelling van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van 8 november in de VS aan te vragen. Stein heeft reeds een hertelling gevraagd in de staten Wisconsin en Pennsylvania na berichten over mogelijke onregelmatigheden bij het gebruik van stemcomputers. Zij is ook van plan in Michigan een manuele hertelling van alle stemmen te vragen.

Volgens haar website heeft de staat daarop reeds geanticipeerd. Een hertelling zou vrijdag al van start kunnen gaan. Maar een andere kandidaat kan hiertegen in verzet gaan, waardoor het hertellen stilligt tot de verkiezingsautoriteiten van de staat een beslissing hebben genomen.

Een hertelling in Michigan kost “institutioneel” 973.250 dollar. In Wisconsin kostte de operatie onverwacht 3,5 in plaats van 1,1 miljoen dollar. De totale kost voor de drie staten loopt volgens de website van de Stein-campagne tot ongeveer 9,5 miljoen dollar op.

In Michigan had de Republikein Donald Trump 10.704 stemmen of 0,22 van het totaal aantal stemmen meer dan de tweede, de Democrate Hillary Clinton. Het leverde hem de zestien stemmen van Michigan in het Electoral College op. (Stein kwam uit op 51.463 stemmen of 1,1 procent).

Puur wiskundig gezien kan de hertelling in de drie staten de vastgoedmagnaat zijn meerderheid in dat kiescollege kosten.

bron: Belga