Fracties brengen kopstukken in stelling voor onderhandelingen over EP-voorzitterschap

Fracties brengen kopstukken in stelling voor onderhandelingen over EP-voorzitterschap

De fracties in het Europees Parlement maken zich op voor de onderhandelingen over het voorzitterschap van het halfrond. De socialisten hebben woensdag Gianni Pittella naar voren geschoven, bij de EVP zijn er verschillende gegadigden om Martin Schulz op te volgen. Berichten als zou Guy Verhofstadt de “kandidaat-voorzitter” van de liberalen zijn, moeten worden genuanceerd. Met Helga Stevens kiest de ECR wel al voluit voor een Belgische kandidaat. Vorige week kondigde Schulz aan dat hij het Europees Parlement verlaat en voor de Duitse nationale politiek kiest. De socialist was sinds 2012 voorzitter van het EP. Na de bekendmaking was de christendemocratische EVP-fractie er als de kippen bij om te pleiten voor een “consensuskandidaat” om Schulz op te volgen. Verschillende EVP’ers lieten al hun interesse blijken, maar enkel de Ierse Mairead McGuinness en de Fransman Alain Lamassoure stelden zich al met zoveel woorden kandidaat.

Woensdag gingen de socialisten in de tegenaanval. Dat de EVP na het voorzitterschap van de Europese Raad (Donald Tusk) en de Commissie (Jean-Claude Juncker) ook dat van het parlement zou binnenhalen, is voor hen ondenkbaar. “Nooit zullen we een rechts monopolie aanvaarden dat de Europese instellingen controleert”, klinkt het strijdvaardig. De S&D-fractie nomineert daarom haar voorzitter Gianni Pittella. De Italiaan noemt het een kwestie van “principes en ideeën” om de EVP het voorzitterschap over de drie belangrijkste Europese instellingen te ontzeggen.

De liberale ALDE zit op dezelfde lijn. Als de EVP de opvolger van Schulz wil leveren, moet Tusk of Juncker vertrekken. Fractieleider Guy Verhofstadt voert namens de liberalen de onderhandelingen over het voorzitterschap, maar mag niet zonder meer “kandidaat-voorzitter” worden genoemd. “Hij gaat voor de ALDE een zo goed mogelijk pakket onderhandelen, want ook de vicevoorzitters van het parlement en de commissievoorzitters moeten opnieuw worden aangesteld”, zegt een liberale bron. “Maar als het lukt én het is voor de fractie nuttig om het EP-voorzitterschap op te nemen, dan is Verhofstadt onze enige kandidaat. Maar we gaan echt niet onze broek tot op onze enkels laten zakken voor 1 post.”

De nieuwe parlementsvoorzitter wordt in januari gekozen. Omdat de stemming geheim is, maken de liberalen zich sterk dat ze onmisbaar zijn voor een ‘package deal’. De conservatieve ECR-fractie lijkt maar weinig kans te maken om betrokken te worden bij een voorakkoord. Het ziet er dan ook niet naar uit dat haar kandidaat-voorzitter – de Vlaamse Helga Stevens (N-VA) – effectief op de voorzittersstoel plaats zal mogen nemen. De groene fractie tot slot heeft nog geen positie ingenomen en trekt met “open vizier” naar de onderhandelingen, zo luidt het woensdag.

bron: Belga