Dader van aanslagen Brussel betaalde mogelijk smeergeld: federaal parket betreurt lekken

Dader van aanslagen Brussel betaalde mogelijk smeergeld: federaal parket betreurt lekken

Het federaal parket geeft geen commentaar over de berichtgeving rond de mogelijke omkoping door Ibrahim El Bakraoui van Turkse ambtenaren. VTM meldde gisterenavond dat El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen die betrokken was bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem, in Turkije mogelijk smeergeld had betaald om naar Nederland te worden uitgewezen en niet naar België. Dat zou blijken uit een geheime nota van het federaal parket. “Wij kunnen enkel betreuren dat confidentiële informatie die aan de parlementaire onderzoekscommissie wordt gegeven, nog maar eens tot bij de pers geraakt”, klinkt het bij het federaal parket. El Bakraoui werd in de zomer van 2015 opgepakt in Gaziantep, aan de grens met Syrië. Ondanks zijn Belgische nationaliteit wezen de Turkse autoriteiten de man toch uit naar Nederland. Het federaal parket vermoedt dat El Bakraoui iemand heeft omgekocht om te vermijden dat hij naar ons land zou worden uitgewezen. Hier stond hij geseind, omdat hij zijn voorwaarden had geschonden toen hij vervroegd werd vrijgelaten voor een overval op een Brussels wisselkantoor. In Nederland kon hij onopgemerkt blijven.

Het parket denkt aan omkoping op basis van een verhoor van een andere terreurverdachte, die beweerde dat El Bakraoui in Turkije 6.000 tot 7.000 euro “verloren” zou zijn. Mogelijk was dat het bedrag dat El Bakraoui betaalde als omkoopbedrag.

“Wij geven hierop geen enkele commentaar, tenzij dan dat we betreuren dat confidentiële informatie die aan de parlementaire onderzoekscommissie wordt gegeven, nog maar eens de volgende dag in de pers staat”, klinkt het bij het federaal parket. “Dit kan ons enkel aanzetten tot de grootst mogelijke voorzichtigheid.”

bron: Belga