CIA-directeur waarschuwt Trump voor einde aan nucleair akkoord met Iran

CIA-directeur waarschuwt Trump voor einde aan nucleair akkoord met Iran

Een einde maken aan het akkoord over het nucleaire programma van Iran, zou “rampzalig” en “het toppunt van dwaasheid” zijn. Dat zegt John Brennan, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, in een interview met de Britse openbare omroep BBC. President-elect Trump verkondigde de afgelopen maanden meermaals “het rampzalige akkoord” met Iran te zullen ontmantelen. “Het zou ongezien zijn dat een administratie een akkoord schrapt dat een vorige administratie heeft opgesteld”, aldus Brennan. Zo’n maatregel kan hardliners in Iran steunen en ertoe leiden dat andere landen nucleaire programma’s nastreven. “Het zou volgens mij het toppunt van dwaasheid zijn als de volgende administratie dat akkoord zou verscheuren.”

Het nucleair akkoord met Iran werd in 2015 in Wenen onderhandeld door de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het komt er kort samengevat op neer dat Iran zijn nucleaire capaciteit vermindert in ruil voor de opheffing van de meeste internationale economische sancties.

Trump liet ook uitschijnen dat zijn toekomstige regering nauwer met Rusland zou samenwerken op verschillende kwesties. Volgens Brennan moet hij echter voorzichtig zijn met de Russische beloften, aangezien Moskou in het verleden die vaak niet nakwam.

De CIA-directeur houdt Rusland verantwoordelijk voor veel leed in Syrië. Zowel Moskou als het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zijn volgens hem verantwoordelijk voor de “schandelijke” slachtpartij van burgers. Rusland heeft nog steeds de sleutel in handen voor de toekomst van Syrië, zei hij ook, maar Brennan is wel sceptisch over de Russische bereidheid om tot een akkoord te komen.

Daarnaast sprak Brennan ook met de BBC over uitspraken van leden van Trumps nieuwe regering, zoals generaal Michael Flynn, dat de VS moeten erkennen dat ze in een “wereldoorlog” zijn verzeild tegen islamistische militanten. De nieuwe regeringsploeg moet “gedisciplineerd zijn in de taal die ze gebruiken en de boodschappen die ze uitsturen”. Zo niet, “zal hun taal uitgebuit worden door de terroristische en extremistische organisaties als een manier om de Verenigde Staten en de regering af te schilderen als anti-islamitisch, en dat zijn we niet.”

Huidig president Barack Obama vroeg aan de Amerikaanse inlichtingendiensten uit te vlooien of de transitieperiode in de VS zou kunnen uitgebuit worden door tegenstanders, aldus nog Brennan. Na vier jaar aan het hoofd van de CIA treedt hij in januari af als directeur. Trump zei al dat hij congreslid Mike Pompeo zal nomineren als opvolger van Brennan.

bron: Belga