België en Nederland tekenden ‘Letter of Intent’ voor aankoop fregatten en mijnenjagers

België en Nederland tekenden 'Letter of Intent' voor aankoop fregatten en mijnenjagers

België en Nederland willen samen vier fregatten en twaalf mijnenjagers aankopen om hun verouderde vloot te vernieuwen. De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert hebben daarover woensdagavond een Letter of Intent ondertekend. De kost wordt geschat op vier miljard euro, waarvoor elk land de helft bijdraagt. Voor de vervanging van de fregatten zal de Nederlandse Defensie de leiding van het dossier op zich nemen, voor de mijnenjagers de Belgische Defensie. De bedoeling is om in 2018 een memorandum of understanding en de bijhorende contracten te tekenen.

De schepen zouden opgeleverd worden tussen 2023 en 2030. Vanaf 2023 moeten de huidige mijnenjagers vervangen worden. België heeft nu acht mijnenjagers. Die worden dus vervangen door zes schepen van het nieuwe type, die evenwel niet meer bijgestaan zullen moeten worden door het steunschip Godetia. De huidige fregatten zouden nog ongeveer tien jaar in dienst kunnen blijven, maar moeten dan ook uit de vloot worden genomen.

De Belgische en Nederlandse marine werken al heel lang samen rond onderhoud, opleiding en bemanning. De nu voorziene samenaankoop – de grootse Belgisch-Nederlandse ooit is volgens de Nederlandse minister Hennis-Plasschaert een “logische, maar vrij unieke stap”.

Beide ministers zien hun samenwerking als een concreet voorbeeld van Europese defensiesamenwerking, waar nu veel over gesproken wordt. “Samenwerking is cruciaal, want samen kunnen we meer dan alleen”, zei de Belgische minister Vandeput.

bron: Belga