Vegetariërs boos om nieuwe bankbiljetten

Britse vegetariërs komen in opstand tegen de nieuwe bankbiljetten van vijf pond. In de biljetten zijn namelijk dierlijke vetten verwerkt.

De Bank of England introduceert met de nieuwe briefjes van 5 pond voor het eerst plastic in plaats van papieren biljetten. In de plastic betaalmiddelen wordt talg gebruikt, dat bestaat uit dierlijke vetten. Op het plasticgeld staat vanaf nu een beeltenis van de voormalige eerste minister Winston Churchill. Het nieuwe 5 pond is kleiner, sterker en moeilijker na te maken.

Petitie

Een online petitie moet de plastic biljetten een halt toeroepen. Vegetariërs, veganisten en verscheidene geloofsgemeenschappen vragen dat de Britse centrale bank stopt met het gebruik van dierlijke vetten. De petitie werd al 85.000 maal ondertekend.

"spoor van Talg"

De Britse centrale bank bevestigt dat het biljet "een spoor van talg" bevat. Volgens het bedrijf Innovia, dat het plastic voor de biljetten levert, worden evenwel geen dierlijke vetten gebruikt in het productieproces. Het bedrijf gaat nu na of er effectief sporen van talg terug te vinden zijn.

Eerder was er al protest omdat de afbeelding van Elizabeth Fry vervangen werd door Winston Churchill, waardoor er op de Queen na geen enkele vrouw meer op de Britse bankbiljetten te zien was. Dat is intussen opgelost door schrijfster Jane Austen af te beelden op de nieuwe briefjes van 10 pond.