Supermarkten zijn de bouwpercelen van de toekomst

De supermarktsites in Vlaanderen worden niet voldoende benut. Zowel op als rond verschillende warenhuizen is er nog plaats om tienduizenden mensen onderdak te bieden.

Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en de Universiteit van Gent, die samen 1.461 supermarktsites analyseerden. Maar liefst 336 daarvan komen in aanmerking voor ‘supermarktwonen’, een term die gebruikt wordt voor huizen boven op een supermarkt of op de onbenutte parkings ervan. Indien die parkeerplaatsen ondergronds gebouwd worden, komt er heel wat ruimte vrij voor parken en sportvelden. Concreet gaat het om een potentieel van 400 à 500 hectare of 800 à 1.000 voetbalvelden aan open ruimte.

Die ruimte zal goed van pas komen in de toekomst. In volgende tien jaar alleen al komen er 165.000 gezinnen bij, die met z’n allen 680 hectare aan extra woonruimte nodig hebben. Mits er drie à vier bouwlagen komen, zouden de supermarktsites volledig aan die behoefte kunnen voldoen.

Toch is het niet realistisch om te denken dat de Vlaming massaal naar deze supermarktdaken zal verkassen. Voorlopig kent ons land enkel kleinschalige voorbeelden. Zo combineert Colruyt zijn filiaal in Wemmel met een ondergrondse parking en appartementen. En een renovatie van Delhaize in Westerlo resulteerde in appartementen met daktuinen.

In het buitenland zijn er wel al grootschalige voorbeelden op touw gezet. In Nederland wordt het dak van de parkeergarage van Ikea (foto) gebruikt als voetbalveld en in China worden er huizen gebouwd op winkelcomplexen.