Oudste vrouw ter wereld wordt 117 jaar

De oudste vrouw ter wereld, Emma Morano, is gisteren 117 geworden. Ze is de enige nog levende persoon die in de jaren 1800 geboren is.

Emma Morano (foto) is geboren in 1899, hetzelfde jaar als Humphrey Bogart, Ernest Hemingway en Alfred Hitchcock, drie iconen die ons allang verlaten hebben. In dat jaar werd in Italië het automerk Fiat opgericht en zag voetbalclub AC Milaan het licht. In ons land was Leopold II, de tweede koning van ons land, nog aan de macht.

Eieren

Morano heeft haar hoge leeftijd hoogstwaarschijnlijk niet te danken aan haar eetgewoontjes. Sinds ze op jonge leeftijd te horen kreeg dat ze leed aan bloedanemie, eet ze al meer dan negentig jaar dagelijks twee rauwe eieren. Daarnaast eet ze nog een omelet, wat koekjes en kip, meer niet. Groenten en fruit staan nauwelijks op het menu. Haar dokter, Carlo Bava, bevestigde aan AFP dat haar dieet zowat alle wetten van gezonde voeding tart.

Genetisch

Het is daarentegen wel erg waarschijnlijk dat haar hoge leeftijd in de genen zit. Haar moeder werd 91 jaar in een tijd dat dat nog ongewoner was dan nu. Verschillende van haar zussen werden ouder dan 100.

Er is zelfs een musical gebaseerd op het leven van Morano. De voorstelling is te zien in haar thuisstad Verbania. De voorstelling vertelt haar levensverhaal en focust op haar strijd tegen huiselijk geweld. Morano verliet haar echtgenoot immers in 1938. De man was dominant en mishandelde haar.

Morano, die al twintig jaar haar appartement niet verlaten heeft, vierde haar 117de verjaardag thuis. Haar dokter is er in elk geval van overtuigd dat ze nog lang zal leven. "Ze is onsterfelijk", zegt hij.