Muur van Geraardsbergen maakt comeback in Ronde

BELGA / N. LAMBERT

Na vijf jaar afwezigheid maakt de Muur van Geraardsbergen volgend seizoen zijn comeback in de Ronde van Vlaanderen. «Dit is heilige grond voor wielerfans», beseft organisator Wim Van Herreweghe.

De 101ste editie van Vlaanderens Mooiste, op 2 april 2017, wordt sowieso helemaal anders dan de voorbije jaren. Na bijna twee decennia ruimt Brugge als startplaats baan voor Antwerpen, wat betekent dat de aanloop naar de Vlaamse Ardennen flink hertekend moest worden.

Dat verliep niet van een leien dakje. «Het heeft ons wat tijd gekost om het parcours uit te werken», geeft Van Herreweghe toe. «We wilden de afstand van 260 kilometer zo strikt mogelijk benaderen. Een tweede punt was dat we de Muur van Geraardsbergen (foto) weerin onze wedstrijd wilden betrekken. Dat is immers heilige grond voor de wielerfans.»

Voor het eerst in vijf jaar maakt de Muur zo opnieuw deel uit van het parcours, al zal de rol van de mythische helling in het wedstrijdverloop waarschijnlijk beperkt zijn. De renners passeren er op 95 kilometer van de aankomst, die traditiegetrouw in Oudenaarde ligt.

De Oost-Vlaamse stad blijft nog minstens tot 2023 de aankomstplaats van de Ronde. Naast de Muur maken met Tenbosse en de Pottelberg nog twee nieuwe hellingen hun opwachting.

In Geraardsbergen zijn ze alvast in de wolken met de terugkeer van de Ronde. «Voor onze stad is dit fantastisch», vindt burgemeester Guido De Padt. «De passages op de Muur van Geraardsbergen en de Kapelmuur zetten ons weer op de internationale kaart. Wij krijgen zo enorm veel promotie.”

“De streek rond de Muur zal ook echt publieksvriendelijk gemaakt worden. Geen VIP-tenten, maar kraampjes waar bier, frisdrank en friet verkocht worden. Een echt Vlaams volksfeest dus.»