Meisje slaapt maanden aan een stuk

Pixabay / DieterRobbins

De Engelse Beth Goodier leidde een perfect normaal leven. Totdat ze vlak voor haar zeventiende verjaardag op de zetel in slaap viel en niet meer wakker te krijgen was. Uiteindelijk sliep ze zo’n zes maanden lang.

Haar moeder vreesde eerst voor een hersenbloeding of tumor, maar in het ziekenhuis stelden de dokters vast dat de Engelse aan het ‘Schone Slaapster’-syndroom lijdt. Een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat mensen maanden aan een stuk slapen.

Vijf jaar later is Beth nog altijd niet verlost van de aandoening. Gemiddeld bracht ze sinds haar zeventiende zo’n 75% van de tijd al slapend door en ook als ze wakker is, is ze doodmoe. Zo moe dat ze zelfs niet in staat is om te wandelen.

Volgens onderzoekers komt het ‘Schone Slaapster’-syndroom steeds meer voor. In Groot-Brittanië zouden zo’n honderd mensen de aandoening hebben. Het komt steeds voor bij jongeren en start meestal vanaf zestien jaar.

De oorzaken blijven voorlopig een raadsel en ook een oplossing voor het syndroom is nog niet gevonden. Wel verdwijnen de symptomen vanzelf na ongeveer acht jaar. Beth zal dus heel wat verloren tijd kunnen inhalen wanneer ze binnenkort wakker wordt.