Belgisch bier is vanaf nu cultureel erfgoed

AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Vanochtend besliste de Unesco definitief dat de Belgische biercultuur, na een procedure van meer dan anderhalf jaar, op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed komt te staan. Dat gebeurde tijdens een conferentie van de VN-organisatie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

De erkenning is “een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor al wie zich inzet om deze rijke cultuur levendig te houden”. Dat zeggen de Belgische Brouwers, die erg verheugd zijn met het nieuws.

“Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het ook onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, zegt de voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. “Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België heeft de Unesco nu ook officieel erkend”, klinkt het fier.

Deze namiddag is er in het Brouwershuis op de Brusselse Grote Markt een officieel moment, waarop in aanwezigheid van de ministers van Cultuur van alle gemeenschappen in ons land “wordt geklonken op het heuglijke nieuws”.