Woordvoerder Burundese president overleeft aanslag

Woordvoerder Burundese president overleeft aanslag
Woordvoerder Burundese president overleeft aanslag

De woordvoerder van de Burundese president Pierre Nkurunziza, Willy Nyamitwe, is gisterenavond lichtgewond geraakt aan de arm na een aanslag waarvan hij het doelwit was. Onbekenden schoten in de Burundese hoofdstad Bujumbura op de wagen waar Nyamitwe in zat, en doodden daarbij een van zijn lijfwachten. Een andere bodyguard raakte gewond. De woordvoerder werd overgebracht naar een ziekenhuis. Nyamitwe bevestigde de aanslag al op Twitter. Zijn broer Alain-Aimé, de Burundese minister van Buitenlandse Zaken, dankte op Twitter dan weer God dat zijn broer “een nieuwe moordaanslag” overleefd heeft. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit. “Gisteravond werd de wagen waarin Willy zat, vlak bij zijn huis, beschoten met geweervuur en granaten”, aldus een hooggeplaatste medewerker van de president die anoniem wil blijven. Volgens politiewoordvoerder Pierre Nkurikiye bestond het commando uit vijf mensen, gewapend met kalasjnikovs en granaten. Een van hen werd opgepakt. “Hij heeft gezegd dat Kigali hem die missie had opgedragen”, zei Nkurikiye. “In het commando zat ook een Rwandese militair en Burundezen die in Kigali verblijven.” Nog volgens Nkurikiye was het de derde aanslag op Nyamitwe.

Nyamitwe is in Burundi een van de meest invloedrijke én zichtbare leden van het regime. Op Twitter is hij bijzonder actief. Vorige week lanceerde hij nog de ironisch bedoelde hashtag #ThisIsMyGenocide, waarmee hij een recent rapport van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) veroordeelde. Daarin werd gewaarschuwd voor een op handen zijnde genocide in Burundi.

Nog op Twitter haalde hij vorige week uit naar België, omdat vorige week maandag in de senaat een colloquium werd georganiseerd waar enkel de Burundese oppositie aan het woord kwam over de situatie in het land. “FIDH zal mislukken in zijn duister plan om Burundi te destabiliseren”, tweette Nyamitwe vandaag al.

De crisis in het Oost-Afrikaanse land duurt nu al meer dan anderhalf jaar, zonder zicht op een oplossing. Nkurunziza stelde zich in april kandidaat voor een nieuwe termijn als president, hoewel hij daarmee inging tegen de grondwet en de vredesakkoorden van Arusha. In juli 2015 werd hij opnieuw verkozen. Sindsdien werden verschillende aanslagen gepleegd op hooggeplaatste leden van regeringspartij CNDD-FDD, al is de aanslag op Nyamitwe de eerste van die soort in maanden.

Bron: Belga