“VN stemmen woensdag over nieuwe sancties tegen Noord-Korea”

VN stemmen woensdag over nieuwe sancties tegen Noord-Korea
VN stemmen woensdag over nieuwe sancties tegen Noord-Korea

De VN gaan woensdag stemmen over nieuwe sancties tegen Noord-Korea vanwege de meest recente tests van Pyongyang met nucleaire en ballistische wapens. Volgens Amerikaanse verantwoordelijken en diplomaten zullen de VN de verkoop van Noord-Koreaanse kolen aan China sterk beperken. Woensdag zal een resolutie, waarover de VS en China drie maanden hebben onderhandeld, worden voorgelegd voor stemming in de VN-Veiligheidsraad, aldus diplomaten, die ervan uitgaan dat de resolutie zal worden goedgekeurd. Met het voorstel willen de VS en China “een strikte en beperkende limiet opleggen voor de export van kolen door Noord-Korea, die voor Pyongyang de voornaamste bron van buitenlandse inkomsten is”, aldus een anonieme Amerikaanse verantwoordelijke die het dossier opvolgt. Ze willen de inkomsten uit kolen met minstens 660 miljoen euro doen dalen, wat een vermindering zou zijn van 62 procent tegenover 2015.
China, de enige bondgenoot van Pyongyang, is de zo goed als enige exportmarkt voor kolen voor Noord-Korea.
“Dit zal de toegang van het regime tot harde valuta om zijn nucleaire en ballistische programma’s te financieren spectaculair doen afnemen”, aldus de verantwoordelijke nog. “We maken ons geen illusies dat deze resolutie ertoe zal leiden dat Noord-Korea zijn nucleair programma zal opschorten, maar ze gaat het wel veel moeilijker maken.”
De V-raad veroordeelt in de ontwerpresolutie ook met klem de nucleaire test van 9 september, de vijfde en meest krachtige test door Pyongyang tot nu toe. Ook de sancties die al in maart werden goedgekeurd, over de inspectie van vrachten die bestemd zijn voor Noord-Korea, werden opnieuw opgenomen in het voorstel. Daarenboven wordt benadrukt dat de “opgelegde sancties geen nefaste humanitaire gevolgen mogen hebben voor het Noord-Koreaanse volk”.
Het document bevat tot slot een zwarte lijst van personen, administraties en bedrijven die ervan beschuldigd worden bij te dragen tot het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Hun middelen zullen worden bevroren, en ze zullen een reisverbod krijgen.
De VN hebben al verschillende keren zware sancties uitgevaardigd tegen Pyongyang vanwege de uitwerking van een nucleair programma. De buurlanden en wereldmachten vrezen namelijk dat het land zijn nucleair wapenarsenaal zal gebruiken tegen andere landen.

Bron: Belga