Trump president-elect – Trump ontmoet ex-CIA-baas David Petraeus als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken

Trump president-elect - Trump ontmoet ex-CIA-baas David Petraeus als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken
Trump president-elect - Trump ontmoet ex-CIA-baas David Petraeus als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft maandag in New York de voormalige generaal en CIA-baas David Petraeus ontmoet als mogelijke kandidaat voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. “Heb net generaal Petraeus ontmoet, ik was erg onder de indruk”, tweette Trump na de ontmoeting van ongeveer een uur in Trump Tower. Petraeus verklaarde dan weer aan de pers dat de president-elect “blijk gaf van een grote kennis van de verschillende uitdagingen waaraan we het hoofd moeten bieden, en ook van de opportuniteiten. Het was een zeer goede conversatie, we zullen zien wat de toekomst brengt.”
Petraeus, die in 2011 werd aangesteld als CIA-baas door president Barack Obama, is geen onbesproken figuur in de VS. Hij nam in 2012 ontslag nadat bekendraakte dat hij een affaire had met zijn biografe, en dat hij haar geheime informatie had verschaft. Vorig jaar werd hij daarvoor veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en een geldboete van 100.000 dollar.
Trump verklaarde in oktober al dat het schandaal rond Petraeus niets is vergeleken met het gebruik van haar private server door zijn rivale Hillary Clinton. “Andere levens, waaronder dat van generaal Petraeus, zijn voor veel minder vernield”, zei hij toen. De huidige CIA-baas James Comey, die zowel de zaak tegen Clinton als tegen Petraeus coördineerde, is het daar echter niet mee eens. Hij noemde het gedrag van de ex-generaal erger dan dat van de Democrate, omdat Petraeus “toegaf dat hij wist dat hij iets deed dat fout was. Dit is het perfecte voorbeeld van een zaak die wel tot een vervolging leidt”, aldus Comey volgens Bloomberg. Volgens de Republikeinse senator Rand Paul kan de zaak een probleem worden bij een hoorzitting door het Foreign Relations Committee, omdat “er veel gelijkenissen zijn met Hillary Clinton”.

Bron: Belga