Tommelein noemt cijfers over verhoging stroomfactuur “voorbarig” en hekelt “bangmakerij”

Tommelein noemt cijfers over verhoging stroomfactuur "voorbarig" en hekelt "bangmakerij"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein noemt de cijfers van sp.a over de mogelijke verhoging van de stroomfactuur “voorbarig”. De Open Vld-minister verwijt de partij pure “bangmakerij”. Ook bij de regulator VREG wordt deze voormiddag benadrukt dat alles nog “heel voorbarig” is. Volgens sp.a-parlementslid Rob Beenders zal de invoering van de capaciteitsvergoeding, een vergoeding op basis van het vermogen van een woning, de stroomfactuur voor Vlaamse gezinnen opnieuw met 60 tot meer dan 100 euro doen stijgen. Dat zegt hij vandaag in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. “Net zoals bij de waterfactuur gaan we minder verbruiken en meer betalen”, aldus Beenders.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert geprikkeld op de sp.a-waarschuwing. Tommelein: “Het is ongelooflijk cynisch dat de partij die voor de miljardenput van de groenestroomcertificaten heeft gezorgd nu de mensen probeert bang te maken over een ‘mogelijke’ stijging van de energiefactuur.”

De Open Vld-minister benadrukt dat de energieregulator VREG bezig is met een onderzoek naar een andere tariefstructuur en dat het voorbarig is om daar nu al cijfers op te plakken. Dat sp.a dat toch doet, betreurt hij: “Mensen bang maken met dit soort beweringen die niet op feiten gebaseerd zijn ondermijnt het draagvlak. Ik betreur dat enorm. Het is echt van de pot gerukt dat de cijfers van simulaties hiervoor misbruikt worden.”

Ook bij de VREG wordt deze voormiddag benadrukt dat dit alles “heel voorbarig” is. “De VREG is bezig met nadenken en consulteren, maar niet meer dan dat”, zegt woordvoerder Dirk Van Evercooren. “Het is een oefening die loopt.”

bron: Belga