Piloten Lufthansa mogen dinsdag en woensdag staken van rechter

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe pilotenstaking bij vliegtuigmaatschappij Lufthansa gaat dinsdag en woensdag door. De arbeidsrechtbank in München heeft maandagavond bepaald dat de geplande stakingen niet illegaal zijn. De luchtvaartmaatschappij probeerde via de rechter een einde af te dwingen aan de werkonderbrekingen, maar zonder succes. Omdat Lufthansa niet in beroep gaat tegen de beslissing van de rechtbank zullen de piloten dinsdag en woensdag niet vliegen. Lufthansa liet weten dat daardoor op dinsdag 816 vluchten geannuleerd worden en op woensdag 890 vluchten niet zullen vertrekken. Ook op Brussels Airport worden dinsdag en woensdag enkele vluchten geschrapt. Het gaat om routes van en naar München en Frankfurt. De dochtermaatschappijen van Lufthansa, waaronder Brussels Airlines, zijn niet getroffen door de staking.

De piloten van Lufthansa staakten vorige week van woensdag tot en met zaterdag ook al waardoor enkele duizenden vluchten uitvielen. Hun vakbond Vereinigung Cockpit (VC) probeert al enkele jaren betere arbeidsvoorwaarden veilig te stellen, maar eist een veel sterkere loonstijging dan Lufthansa wil bieden.

Vorige week stapte het bedrijf ook naar de rechter, maar die gaf toen ook al toestemming voor de acties. Die troffen tot dusver honderdduizenden reizigers en kosten Lufthansa ruim 10 miljoen euro per dag.

Sinds de start van een loongeschil bij de Duitse luchtvaartmaatschappij in april 2014 hebben de piloten al verschillende keren het werk neergelegd. Ondanks herhaaldelijk overleg is er nog steeds geen akkoord voor de 5.400 piloten en copiloten, en vorige week verwierpen de piloten een nieuw cao-aanbod van Lufthansa. Door een staking van woensdag tot zaterdag vorige week werden al ruim 2.600 vluchten geannuleerd en werden honderdduizenden passagiers gedupeerd.

bron: Belga