Gemeenteraden Kruishoutem en Zingem bekrachtigen half december fusie-intentie

Gemeenteraden Kruishoutem en Zingem bekrachtigen half december fusie-intentie

De gemeenteraden van Kruishoutem en Zingem, in de Vlaamse Ardennen, bekrachtigen in de week van 16 december de intentie tot fusie die de twee besturen in september bekend maakten. Dat zegt burgemeester Joop Verzele (CD&V). De twee gemeentebesturen startten dit voorjaar discrete gesprekken met het oog op de fusie-intentie. In september werden die plannen dan ook aan het personeel en de inwoners bekend gemaakt. “Ondertussen maakten we een analyserapport, een benchmarkrapport en een plan van aanpak”, zegt burgemeester Verzele. “Er stuurgroep komt wekelijks bijeen en er zijn al werkgroepen met het personeel van alle diensten.”

De intentie tot fusie wordt formeel bekrachtigd op de twee gemeenteraden van halverwege december. Daarna volgt nog een heel traject, de gemeenteraden moeten de fusie definitief goedkeuren uiterlijk in december 2017. “Het is de bedoeling dat we het gaan doen, we gaan er voor”, zegt burgemeester Verzele. Hij wijst er ook op dat het definitieve fusievoorstel ook vroeger op de gemeenteraad kan komen.

In elk geval kunnen de twee Oost-Vlaamse gemeenten maar vanaf 1 januari 2019 één worden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt alvast één lijst voor de twee gemeenten voorbereid.

Kruishoutem en Zingem zullen na de fusie ruim 15.500 inwoners tellen, want hen één van de grotere gemeenten in de Vlaamse Ardennen maakt. De fusie heeft onder meer ook financiële voordelen, concreet zullen de gemeenten quasi schuldenvrij worden.

bron: Belga