Gaia-onderzoeker gaat undercover en filmt hoe dieren mishandeld worden bij VUB

Gaia-onderzoeker gaat undercover en filmt hoe dieren mishandeld worden bij VUB

Een medewerker van Gaia die verschillende maanden op de VUB-campus voor dierenproeven werkte heeft daar vastgesteld dat de dieren slecht verzorgd worden, lijden en op wrede wijze gedood worden. Dat zegt de dierenrechtenorganisatie dinsdag in een mededeling. Gaia maakte van de misbruiken een filmpje dat het op internet plaatste. Tussen maart en juni 2016 werkte een undercover onderzoeker in opdracht van Gaia als dierenverzorger in het Animalarium van de Vrije Universiteit Brussel (VUB, Jette Campus). De onderzoeker zag er hoe proefdieren die voor pijnlijke testen gebruikt worden, onvoldoende of slecht verzorgd worden, zegt Gaia. “Hij zag ook hoe ze op wrede, zelfs schokkende wijze gedood worden, hoe hun lijden onvoldoende ernstig wordt genomen en hoe ze op een lakse wijze verwaarloosd worden waarbij amper rekening wordt gehouden met hun welzijn. In het proefdierencentrum lijden de proefratten, -muizen, -konijnen en -varkens veel meer dan vooropgesteld of aangegeven wordt in de testen waarvoor ze gebruikt worden.”

De organisatie stelde tal van inbreuken bij routineproeven vast, met name vooral bij de gebruikte dodingsmethoden. Zo wordt volgens Gaia de nek van muizen gebroken met een pen of een schaar, zonder onvoldoende controle of een dier daadwerkelijk dood is, worden pasgeboren muizen levend in de diepvries gestoken en ook biggetjes worden onthoofd.

Volgens de onderzoeker heerst in het onderzoekslaboratorium van de VUB bovendien een algemeen klimaat van onverschilligheid en laksheid in de wijze waarop de dieren verzorgd, opgevolgd en gehuisvest worden. Zo negeerden en verwijderden onderzoekers labels op kooien waarop problemen zoals verwondingen en overbevolking vermeld werden en sterven sommige dieren er zelfs aan stress. Gaia maakte van de feiten een filmpje dat te zien is via https://www.youtube.com/watch? v=seBEbW7StA4&feature=youtu.be

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, eist dat de bevoegde Brusselse Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, onmiddellijk de nodige maatregelen treft. “De praktijken, talrijke mankementen en wetsinbreuken in het Animalarium van de VUB moeten grondig, onafhankelijk en onaangekondigd doorgelicht worden door de bevoegde autoriteiten”, zegt hij. “We vragen tevens dat de vergunning van de VUB om dierproeven uit te voeren opgeschort wordt.”

bron: Belga