Dijsselbloem: “Londen moet regels volgen om financieel centrum van Europa te blijven”

Dijsselbloem: "Londen moet regels volgen om financieel centrum van Europa te blijven"

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem kan zich niet voorstellen dat Londen ook na de Brexit het financieel centrum van de Europese Unie blijft als het zich niet schikt naar de geldende regels rond financiële regulering. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën dinsdag gezegd in het Europees Parlement. “Om helemaal eerlijk te zijn, kunnen we niet toestaan dat het financieel centrum van Europa en van de eurozone zich buiten Europa en de eurozone bevindt en op het vlak van regulering zijn eigen gang gaat”, zei Dijsselbloem. “We moeten streng blijven, er zijn geen alternatieven mogelijk.”

Toen een meerderheid van de Britse bevolking eind juni besloot om de EU te verlaten, kwam dat voor de City als een donderslag bij heldere hemel. Het financiële hart van Londen, en bij uitbreiding van heel Groot-Brittannië en Europa, vreest invloed te verliezen ten koste van bijvoorbeeld New York. In Europa staan Frankfurt, Parijs, Amsterdam en Luxemburg klaar om in het gat te duiken.

Volgens Dijsselbloem heeft de financiële sector het liefst dat “de Britten alle (bestaande) normen en vereisten aanvaarden”. Ook al ziet hij hier en daar mogelijkheden om af te wijken van de standaarden van de bankenunie, vindt Dijsselbloem het niet kunnen dat “een derde land de toegang tot de markt van de financiële diensten bewaakt terwijl we tegelijk die diensten laten afwijken van wat de noden zijn in de hoofdsteden, van de bescherming van consumenten, etc.”

bron: Belga