Cubanen nemen afscheid van Fidel Castro

Cubanen nemen afscheid van Fidel Castro

Cuba neemt afscheid van Fidel Castro. Aan het begin van de meerdaagse begrafenisplechtigheden vormden zich dinsdag lange rijen wachtenden om de ‘comandante’ de laatste eer te bewijzen. De mensen kwamen bijeen aan het herdenkingsmonument voor de volksheld José Martí om afscheid te nemen van de revolutionaire leider. Van daaruit vertrekt de urne met het stoffelijk overschot van Castro tot de bijzetting in Santiago de Cuba op rondreis door Cuba. Op de herdenkingsceremonie in de loop van woensdagnacht Belgische tijd worden verschillende staats- en regeringsleiders verwacht. Binnenin het monument voor José Martí was een grote foto van Castro’s tijd als revolutionair en een bloemstuk opgesteld. Het schrijn wordt geflankeerd door vier soldaten in gala-uniform. De rouwgangers brengen gestaag een laatste groet, veteranen van de revolutie salueerden voor hun voormalige leider. “Hij stond altijd klaar, eender welke uitdagingen ons land het hoofd moest bieden”, zei een medewerker van de de toeristische overheidsdienst. “Ik weet niet hoe het leven zonder hem wordt”. Vooral bejaarde mensen op Cuba vereren Castro nog steeds. “Dankzij hem ben ik wie ik ben”, zei de 69-jarige docent biochemie, Gilberto Tárano. “Ik ben afkomstig uit een arme familie. Zonder hem had ik niet eens kunnen studeren”.

Vanaf woensdag wordt de urne in een meerdaagse rouwstoet via verschillende steden en gemeenten naar de op 900 kilometer van Havana gelegen stad Santiago de Cuba gebracht. Daar zal Castro komende zondag bijgezet worden. Castro was vrijdagavond op 90-jarige leeftijd gestorven. Hij had het land 47 jaar bestuurd en zich in 2006 uit de actieve politiek teruggetrokken. Hij stond sceptisch tegenover de toenadering tot Cuba’s voormalige aartsvijand VS, maar liet zijn broer en opvolger Raúl Castro betijen.

Terwijl zijn aanhangers zijn verwezenlijkingen in de onderwijs- en zorgsector benadrukken, wijzen critici er op dat hij decennialang voor politieke onderdrukking verantwoordelijk was. Hij is onbetwist een van de invloedrijkste politici van Latijns-Amerika. De Amerikaanse president Barack Obama is van mening dat de geschiedenis (…) zal oordelen over de enorme invloed die Castro op de mensen en de wereld (…) heeft gehad.

bron: Belga