Braziliaanse oppositie dient aanvraag in om president Temer af te zetten

Braziliaanse oppositie dient aanvraag in om president Temer af te zetten

Linkse parlementairen in Brazilië hebben maandag een aanvraag ingediend voor de afzetting van president Michel Temer vanwege corruptie. De leden van de Partido Socialismo e Liberdade (PSOL) beschuldigen hem ervan een voormalige minister van Cultuur onder druk te hebben gezet om een bouwdossier goed te keuren. Marcelo Calero, die tien dagen geleden ontslag nam als minister van Cultuur, vertelde aan de politie dat Temer hem onder druk zette om bouwregels te versoepelen in een historisch gedeelte van de stad Salvador de Bahia. Temer stelde de vraag in naam van regeringssecretaris Geddel Vieira Lima, die een appartement gekocht had in een gebouw waarvan de bouwaanvraag nog niet was goedgekeurd. Viera Lima nam eveneens ontslag, nadat zowel Temer als Calero toegaven dat een gesprek tussen de twee had plaatsgevonden.
Om over te gaan tot een afzettingsprocedure, moet de aanvraag van de oppositie goedgekeurd worden door de voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers Rodrigo Maia. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat hij dat zal doen, omdat Maia behoort tot de rechtsliberale democratische partij, die ervoor gezorgd heeft dat de voormalige presidente Dilma Rousseff afgezet werd en vervangen werd door Temer.
Temers rechtse partij Braziliaanse Democratische Beweging ligt al een tijd onder vuur na de arrestatie wegens corruptie, fraude en omkoperij van topfiguren als Eduardo Cunha en Sergio cabral. Hun misdrijven zijn een veelvoud van de boekhoudkundige begrotingsingrepen die Rousseff de kop kostten.

bron: Belga