Brandstoftekort mogelijk oorzaak vliegtuigcrash – Drie dagen nationale rouw in Brazilië

Brandstoftekort mogelijk oorzaak vliegtuigcrash - Drie dagen nationale rouw in Brazilië

Het in Colombia verongelukte vliegtuig met de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense aan boord is mogelijk wegens een tekort aan brandstof gecrasht. Dat verklaarde de directeur van de Colombiaanse luchtvaartautoriteit, Alfredo Bocanegra. De piloten hadden wegens problemen prioriteit om te landen gevraagd. De Braziliaanse president Michel Temer heeft inmiddels drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De viermotorige RJ85 van de Boliviaanse luchtvaartmaatschappij Lamia was op 40 kilometer van Medellín tegen een berg gevlogen, waarbij volgens officiële cijfers 75 mensen zijn omgekomen.
De clubdelegatie van Chapecoense stapte in het Boliviaanse Santa Cruz de la Sierra aan boord, omdat de Braziliaanse luchthavenautoriteiten geen toelating hadden gegeven voor een rechtstreekse chartervlucht van de Boliviaanse luchvaartmaatschappij Lamia van Brazilië naar Colombia. Het voetbalteam was daarom met een lijnvliegtuig vanuit São Paulo, waar het zondag een wedstrijd voor de Braziliaanse competitie tegen Palmeiras had gespeeld, naar Santa Cruz gevlogen. De afstand in vogelvlucht tussen Santa Cruz en Medellín bedraagt 3.015 kilometer. De actieradius van toestellen van het type RJ85 schommelt rond de 3.000 kilometer.

Volgens de Boliviaanse luchtvaartautoriteit was de staat van het toestel vlekkeloos. Directeur Julio Fortún zei: “Het toestel heeft de Boliviaanse grond onder perfecte omstandigheden verlaten”. De autoriteiten stuurden experten naar Colombia en benadrukten dat Lamia enkel de vergunningen heeft voor chartervluchten. Eerder maakten al een heel aantal voetbalploegen in Zuid-Amerika gebruik van het onfortuinlijke toestel.

bron: Belga