Vliegtuigcrash dompelt Brazilië in diepe rouw

AFP / N. Almeida

De Braziliaanse voetbalwereld is in rouw gedompeld. Bij een vliegtuigcrash in buurland Colombia zijn 76 mensen om het leven gekomen, waaronder de spelers van eersteklasser Chapecoense.

De spelers waren onderweg naar Medellin, waar ze vanavond normaal de heenwedstrijd in de finale van de Copa Sudamericana zouden spelen tegen de plaatselijke club Atletico Medellin. Wat een hoogdag in de clubgeschiedenis moest worden, draaide uit op een regelrechte nachtmerrie.

Toen het vliegtuig bijna op zijn bestemming was aangekomen, stortte het te pletter in de Colombiaanse bergen. De exacte oorzaak van de crash moet nog achterhaald worden, maar vlak voor het ongeluk maakten de piloten van het toestel gewag van technische problemen en vroegen ze prioriteit om te landen. Mogelijk lag een tekort aan brandstof aan de basis van de tragedie.

AFP  / R. ARBOLEDA
AFP / R. ARBOLEDA

Aan boord van het vliegtuig zaten 81 mensen, waarvan er slechts zes de crash hebben overleefd. Onder hen drie spelers van Chapecoense: doelman Jackson Follmann en verdedigers Alan Ruschel en Helio Hermito Zampier Neto kropen door het oog van de naald. Hun overige ploegmaats hadden minder geluk en kwamen allemaal om het leven.

Het duurde niet lang of voetballers vanover de hele wereld betuigden hun steun aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Ivan Tozzo, de vicevoorzitter van Chapecoense, spreekt van een «immense tragedie».

In het stadion van de Braziliaanse club kwamen gisteren fans en families van de spelers samen om elkaar te steunen. De Braziliaanse president Michel Temer heeft ook drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol stelde de finale van de Copa Sudamericana logischerwijze uit.

Tegenstander Atlético Nacional wil de wedstrijd ook niet meer spelen en heeft aan de Conmebol gevraagd om de beker aan Chapecoense te schenken als postuum eerbetoon.

Het toestel in kwestie was een viermotorige RJ85 van de Boliviaanse luchtvaartmaatschappij Lamia, die in het verleden al vaker gecharterd werd door Zuid-Amerikaanse voetbalploegen. Drie weken geleden nog maakte de Argentijnse nationale ploeg gebruik van het vliegtuig om een verplaatsing naar Belo Horizonte te maken.

AFP  / N. ALMEIDA
AFP / N. ALMEIDA