Netflix en Spotify worden onbeperkt binnen Europa

Wie regelmatig naar Netflix kijkt, naar Spotify luistert of zich waagt aan online games moet voortaan ook in het buitenland onbeperkt toegang krijgen tot die diensten. Dat staat in een nieuw, goedgekeurd voorstel van de Europese Commissie.

Op dit moment worden de auteursrechtelijk beschermde online diensten nog vaak afgebakend per lidstaat. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om in het buitenland een Vlaamse film te bekijken via Netflix omdat de inhoud ervan auteursrechtelijk beschermd is. Dit leidt echter tot een sterk versnipperde markt, wat niet alleen de producenten maar ook veel consumenten tegen de borst stoot.

Met het nieuwe voorstel wil de Europese Commissie daar verandering in brengen. In de loop van volgend jaar moet iedereen die op een legale manier een digitaal product heeft aangekocht daar ook buiten de eigen landsgrenzen gebruik van kunnen maken.

Het voorstel, dat unaniem werd goedgekeurd, respecteert wel het territorialiteitsbeginsel. Dat betekent in dit geval dat het niet mogelijk zal zijn om de hele Europese markt af te schuimen op zoek naar de goedkoopste formule. Enkel digitale producten die worden gekocht in het land waar de consument woont, zullen ook in het buitenland gebruikt kunnen worden.

Er wordt wel een mogelijkheid ingevoerd om de vaste verblijfplaats te controleren, maar het parlement maakt zich sterk dat hiermee de privacy van de consument niet in het gedrang komt. Over de hele tekst moet de Franse rapporteur Jean-Marie Cavada wel nog een akkoord vinden met de lidstaten.

De industriecommissie keurde eveneens een reeks nieuwe beperkingen goed die betrekking hebben op de groothandelsprijzen die telecomoperatoren elkaar aanrekenen wanneer klanten roamen vanuit het buitenland. De goedkeuring van deze beperkingen is een belangrijke stap in de aanloop van de definitieve afschaffing van de roamingtarieven in 2017.