Japanners ruilen rijbewijs voor goedkope noedels

In Japan krijgen oudere bestuurders korting op noedels als ze hun rijbewijs inleveren. Het land kampt met een groot aantal auto-ongelukken die veroorzaakt worden door senioren.

Japan kent een zeer snel vergrijzende bevolking. Van de 127 miljoen inwoners is nu al meer dan 25% ouder dan 65. Tegen 2040 zal dat zo’n 40% zijn. Terwijl het aantal verkeersongelukken over het algemeen daalt in het Aziatische land, stijgt het aandeel van de ongevallen waarbij senioren betrokken zijn ten opzichte van het totale aantal. Het gaat om een stijging van 7,4% naar 12,8% op tien jaar tijd. Vaak gaat het om mensen die in de verkeerde richting op de autosnelweg rijden of zich vergissen tussen gaspedaal en rem.

Noedels

Om die doelgroep aan te moedigen hun rijbewijs in te leveren, voorziet de overheid in de prefectuur Aichi nu een compensatie. Ze krijgen namelijk een korting van 15% op al hun noedelsmaaltijden bij de 176 vestigingen van het restaurant Sugakiya. Elders zijn gelijkaardige initiatieven ontstaan. In andere delen van Aichi kan je korting krijgen bij openbare baden, kappers, kruidenierszaken of op je taxirit.

Dementie

Een andere maatregel bepaalt dat bestuurders die ouder zijn dan 74 en tegenhouden worden door de politie doorverwezen worden naar een dokter. Als ze tekenen van dementie vertonen, zal hun rijbewijs geschorst of ingetrokken worden.

Het afgelopen jaar hebben zo’n 270.000 ouderen hun rijbewijs ingeleverd. Dat is echter maar een klein deel van het totale aantal autobestuurders met een ver gevorderde leeftijd.