Geens wil celstraf voor chauffeurs zonder rijbewijs

Geens wil celstraf voor chauffeurs zonder rijbewijs
Foto Pexels

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan een wet waardoor chauffeurs zonder rijbewijs een celstraf riskeren. Momenteel zijn de opties van een politierechter beperkt tot een boete of een rijverbod.

De politierechtbank van Vilvoorde buigt zich momenteel over de dood van Merel De Prins. Het 12-jarige meisje werd in oktober 2015 aangereden, waarna de dader vluchtmisdrijf pleegde. Muhammed Aytekin, die zonder rijbewijs rondreed, staat nu terecht voor zijn beslissing om door te rijden en riskeert een celstraf. Was hij niet op de vlucht geslagen, riskeerde hij slechts een rijverbod van maximaal 5 jaar of een boete van 12.000 euro.

Justitieminister Geens wil die straffen nu strenger maken. Samen met minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt hij aan een wetsontwerp dat het voor een politierechter mogelijk maakt om dergelijke chauffeurs een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar op te leggen, meldt Het Laatste Nieuws.

Partijgenoot van Geens en Kamerlid Jef Van den Bergh is al langer voorstander van strengere straffen voor mensen die zonder rijbewijs achter het stuur kruipen. “Het is al te gek dat bestuurders die pakweg al drie keer veroordeeld zijn voor rijden zonder rijbewijs, gewoon opnieuw een rijverbod krijgen”, aldus de christendemocraat. “Enkel met een bijkomende celstraf kunnen we hen een duidelijk signaal geven.” Het wetsvoorstel dat hij vorige legislatuur indiende, wordt momenteel bekeken door het college van procureurs en de federatie van politierechters.