Commercieel succesjaar voor Disney

Vaiana
Foto The Walt Disney Company France

The Walt Disney Company heeft een indrukwekkend jaar achter de rug. Dankzij de nieuwe animatiefilm ‘Vaiana’ heeft de filmstudio het beste commercieel jaar ooit behaald door een studio.

Begin november had de studio reeds 5,2 miljard euro binnengehaald dankzij wereldwijde hits als ‘Finding Dory’ en ‘Zootropolis’. Dat schrijft zakenblad Forbes. Op dat moment waren de films ‘Doctor Strange’, ‘Vaiana’ (of ‘Moana’) en de nieuwe Star Wars-film ‘Rogue One’ nog niet eens uitgekomen.

Dankzij het enorme succes van ‘Doctor Strange’ kon Disney de afgelopen weken Universal bijna van zijn troon stoten. Die studio had vorig jaar het beste commercieel jaar ooit. Het haalde dankzij ‘Jurassic World’ en ‘Furious 7′ zo’n 6,5 miljard euro binnen. De afgelopen dagen is Disney daar vlot overheen gegaan dankzij de release van de animatiefilm ‘Vaiana’.

‘Vaiana’ vertelt het verhaal van een avontuurlijke Polynesische tiener die een gewaagde missie onderneemt om haar volk te redden. Tijdens haar reis ontmoet Vaiana de ooit machtige halfgod Maui die haar gids wordt. Samen bezeilen ze de open oceaan en ontmoeten ze enorme monsters. Gaandeweg vervult Vaiana de eeuwenoude zoektocht van haar voorouders en vindt ze wat ze altijd al zocht: haar eigen identiteit.