Vloggen helpt leerkrachten met technologie

vlog je leraar

Tablets in plaats van pen en papier: lesmateriaal moet mee met de tijd. De digitalisering van het onderwijs is niet meer te ontkennen. De leerlingen zijn enthousiast, maar zijn de leerkrachten er klaar voor? Samsung wil hen helpen.

Samsung steunt de digitalisering van het onderwijs. De expert in elektronica weet dat technologie in de klas erg belangrijk is. De lessen worden interactiever en leuker voor de leerlingen, waardoor ze de leerstof gemakkelijker onthouden. Bovendien is technologie niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Om later een job te vinden moeten leerlingen al op jonge leeftijd op een verantwoordelijke manier met technologie kunnen omgaan. Thuis spelletjes spelen hoort daar niet bij.

Tablets en smartboards

Daarom hielp Samsung een vijftal scholen in België aan tablets en smartboards. Een smartboard is een groot computerscherm waarop je ook kunt schrijven. Nadien kan je al je schrijfsels opslaan.

De leerlingen passen zich snel aan aan de digitale leeromgeving. De leerkrachten daarentegen weten niet altijd hoe ze het nieuwe materiaal in hun lessen kunnen integreren. Samsung onderzocht welke barrières de leerkrachten ondervinden om technologie in te zetten in de klas. Uit het onderzoek van o.a. Universiteit Gent en Université catholique de Louvain blijkt geen Wi-Fi in de klas het grootste probleem. De leerkrachten halen ook een gebrek aan vaardigheden en lesmateriaal aan of vinden dat de technologie geen meerwaarde biedt.

Buddy systeem

Michiel Dijkman van Samsung beseft dat het onderwijs voor interessante uitdagingen staat: “Veel leraren hebben behoefte aan ondersteuning in de vorm van opleiding en nascholing, maar ook van collega’s. Daarom zou een buddysysteem een goed idee zijn. Innovatieve leerkrachten kunnen zo hun collega’s raad geven.”

Vlog je leraar!

Om technologie op school in de kijker te zetten roept Samsung leerlingen op om een vlog te maken met hun meest innovatieve leraar. Een vlog is een korte videoblog op YouTube, maar dat hoeven we de digital natives onder de leerkrachten niet uit te leggen. Daar staat natuurlijk iets tegenover. De winnende klas krijgt een meet-and-greet met de bekende YouTuber Dylan Haegens, die alle geheimen van YouTube uit de doeken zal doen. Post je vlog nog tot 9 december en verzamel zoveel mogelijk likes!

 

161019_samsung_s7_700x300_nl