Vier mannen opgepakt in Spanje op verdenking van banden met IS-terrorist

Vier mannen opgepakt in Spanje op verdenking van banden met IS-terrorist
Vier mannen opgepakt in Spanje op verdenking van banden met IS-terrorist

In Spanje zijn vier mannen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met een van de leden van de terreurgroep Islamitische Staat, die naar Europa werden gestuurd om in 2015 de aanslagen van Parijs te plegen. Dat deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. De Guardia Civil heeft twee mannen gearresteerd in Arteixo en Tufions-Vimianzo in het noorden en twee anderen in Almeria in het zuiden van het land wegens betrokkenheid bij een illegaal immigratienetwerk van Daesh (Arabisch acroniem voor IS), klinkt het in het communiqué van Binnenlandse Zaken in Madrid. Volgens het onderzoek van de rechtbank gespecialiseerd in terroristische activiteiten, die ressorteert onder de Audiencia Nacional, hadden de vier contact voor en na de aanslagen van Parijs met minstens een van de in het Oostenrijkse Salzburg gearresteerde terroristen. Op 10 december 2015 leidde het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs (130 doden) door drie jihadisten tot de arrestatie in Salzburg van een Algerijn, Adel Haddadi, en een Pakistaan, Mohamed Usman.

De twee waren op 3 oktober 2015 middenin een stroom vluchtelingen met valse papieren aan wal gegaan op het Griekse eiland Leros, samen met de twee Iraakse kamikazes van het Stade de France. Die laatste twee konden hun weg vervolgen in tegenstelling tot de Algerijn en de Pakistaan, die in hechtenis werden genomen. Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een vierde groep terroristen, die op 13 november 2015 hun plannen niet konden realiseren.

Volgens de Spaanse autoriteiten zouden de maandag gearresteerde mannen betrokken zijn bij het netwerk dat de opvang in Europa organiseerde van de jihadisten die de aanslagen in Parijs pleegden. In het communiqué preciseert Binnenlandse Zaken dat Spanje zijn het onderzoek heeft uitgebreid “naar clandestiene immigratienetwerken meer bepaald om te beletten dat die door terroristen worden gebruikt om Europa te infiltreren”.

Spanje is elke zomer een transitland voor bijna 3 miljoen Maghrebijnen, die in Europa wonen en die per boot vanuit Algeciras de Straat van Gibraltar oversteken voor enkele weken vakantie in hun land. Ze komen terug via dezelfde weg en mogelijk profiteren jihadisten van die massale volksverhuizing om in Europa te geraken.

Bron: Belga