Twintig slachtoffers van loverboys opgevangen in instelling

Twintig slachtoffers van loverboys opgevangen in instelling

Sinds januari werden in de gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem een twintigtal meisjes geplaatst die zich in een verontrustende situatie bevonden en een link hadden met het tienerpooiercircuit. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag berichten. Vandeurzen beloofde vorig jaar werk te maken van de strijd tegen tienerprostitutie en loverboys, die jonge meisjes inpalmen en daarna seksueel uitbuiten. Vandeurzen creëerde toen, nadat onder meer Child Focus aan de alarmbel trok, 24 nieuwe gespecialiseerde opvangplaatsen om de slachtoffers zo goed mogelijk op te vangen.

“Dit is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt, die de cijfers opvroeg. “Het fenomeen is zeer moeilijk te registreren. Dat het er ‘maar’ 20 zijn, wijst erop dat er nog meer werk moet worden gemaakt van het opsporen van tienerpooiers en het opvangen van hun slachtoffers.”

Bij Child Focus kregen ze dit jaar 49 meldingen van minderjarigen in de prostitutie. “Of hierbij telkens tienerpooiers zijn betrokken, zouden we geval per geval moeten bekijken”, zegt Depover. “Maar het is inderdaad een hoog cijfer. Nu, niet elk slachtoffer is gebaat bij een opname in een instelling. Er zijn ook nog andere manieren om deze problematiek aan te pakken.”

bron: Belga