Team Belgium legt honderd dagen na Rio al de focus op de Spelen van Tokio

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel de succesvolle Olympische Spelen van afgelopen zomer in het Braziliaanse Rio nog vers in het geheugen liggen, is Team Belgium al volop bezig met de toekomst. Samen met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) is de aftrap gegeven voor de voorbereiding op de Spelen van 2020 in het Japanse Tokio (24 juli - 9 augustus 2020). Om de Belgische atleten in optimale omstandigheden klaar te stomen voor Tokio, zullen Team Belgium en het BOIC enkele buitenlandse stages organiseren. De eerste vond afgelopen maand plaats op Lanzarote. Verscheidene sporters die van Tokio een doel hebben gemaakt, trainden op het Canarische Eiland samen met hun coaches. Nooit was de groep atleten die België wil vertegenwoordigen op de Spelen groter.

Bij Team Belgium en het BOIC zijn ze unaniem: de voorbereiding op Rio was de beste ooit. Dat die voorbereiding, met zes medailles en meerdere top acht-plaatsen, zijn vruchten afwierp, is ook bij de verschillende sportinstanties in ons land niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Belgische regio's hebben alvast bevestigd dat hun budget voor 2020 identiek zal zijn aan dat van de voorbereiding op de spelen in Rio.

"We zijn met een positief gevoel teruggekeerd uit Brazilië", vertelt Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC. "De zes medailles overtroffen onze officiële ambitie van vijf podiumplaatsen. Bovendien waren het stuk voor stuk knappe prestaties. Met Greg Van Avermaet en Nafi Thiam pakten we twee gouden medailles, en ook Pieter Timmers (tweede op de 100 meter vrije slag, red) zette een topprestatie neer. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat sommige medailles waarop we hoopten niet gewonnen werden. Dat waren teleurstellingen, maar verliezen hoort nu eenmaal bij de sport."

"Er is altijd ruimte voor verbetering", zegt Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het BOIC. "Wat in aanloop naar Rio goed gewerkt heeft, blijft behouden en kan de komende jaren nog fijngeslepen worden. We zullen tijdens de voorbereiding op de Spelen in Tokio niets aan het toeval overlaten."

bron: Belga