Staatsbezoek aan Nederland – Nederlands staatsbanket sluit eerste dag van Belgisch bezoek af

Staatsbezoek aan Nederland - Nederlands staatsbanket sluit eerste dag van Belgisch bezoek af

De eerste dag van het Belgische staatsbezoek aan Nederland is maandag plechtig afgesloten met een staatsbanket in het koninklijk paleis in Amsterdam. Koning Filip hield bij die gelegenheid een toespraak waarin hij de goede betrekkingen tussen België en Nederland benadrukte, maar hij wees ook op de mogelijke gevolgen van de globalisering. De Belgische delegatie kreeg een diner aangeboden dat bestond uit onder meer gerookte forelmousse met gemarineerde zalm en gebraden roodpootpatrijs in een saus van calvados. Een opvallende aanwezige op het banket was Beatrix, de vroegere koningin van Nederland die sinds haar troonsafstand in 2013 weer de titel van prinses draagt.
Koning Filip nam ook het woord voor een korte speech waarin hij de klemtoon legde op de goede relaties tussen België en Nederland en op de nauwe band tussen de beide koningshuizen.
Opmerkelijk was dat hij bij die feestelijke gelegenheid ook inspeelde op de actualiteit en inging op de uitdagingen waar België en Nederland voor staan. “Onze samenlevingen worden met dezelfde uitdagingen geconfronteerd, zoals de vergrijzing van de bevolking en de gevolgen daarvan, de digitalisering van onze maatschappij en de noodzaak ons aan te passen aan disruptieve innovatie”, zo verklaarde de Belgische vorst.
“De globalisering van onze economie biedt ons bijzondere opportuniteiten, maar roept ook vele vragen op. De burgers hebben nood aan meer verbondenheid in hun gemeenschap. De uitdagingen die de immigratie veroorzaakt als gevolg van conflicten buiten Europa zijn voelbaar tot in onze gemeenten, scholen en sportclubs”, klonk het nog. “Het is in deze tijden van grote en nieuwe uitdagingen dat wij als beste buren nog meer de handen in elkaar moeten slaan.”

bron: Belga