Parket eist 3 jaar cel en rijverbod van 17,5 jaar tegen doodrijder Merel De Prins

Parket eist 3 jaar cel en rijverbod van 17

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag een celstraf van 3 jaar, een geldboete van 12.600 euro en een rijverbod van 17 jaar en 6 maanden gevorderd tegen Muhammed Aytekin, de 21-jarige man uit Schaarbeek die op 28 oktober 2015 de 12-jarige Merel Prins doodreed in Vilvoorde. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om een celstraf met probatie-uitstel uit te spreken. Het vonnis valt op 12 december. Het ongeval vond op 28 oktober 2015 kort na de middag plaats op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat. De 12-jarige Merel De Prins, die met de fiets onderweg was naar huis, werd op het fietspad aangereden door een BMW die er na de aanrijding onmiddellijk vandoor ging. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed ’s avonds aan haar verwondingen.

De bestuurder, de 21-jarige Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland, maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Intussen was gebleken dat de jongeman nooit een rijbewijs had gehaald. Hij was wel al zeven keer veroordeeld, waarbij hij telkens een rijverbod kreeg opgelegd. Ook op het moment van het ongeval was de twintiger ontzet uit het recht tot sturen. Bovendien reed hij volgens de verkeersdeskundige 85 km/u, binnen de bebouwde kom, maakte hij een fout uitwijkmanoeuvre en was de BMW niet verzekerd.
De verdediging betwistte de verantwoordelijkheid voor het ongeval niet, maar vroeg om enige mildheid. Zo werd erop gewezen dat Muhammed Aytekin laaggemiddeld begaafd is, al een tijdlang in de gevangenis heeft verbleven en de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft nageleefd. Zo zou hij sinds zijn vrijlating geen auto meer bestuurd hebben.

bron: Belga