Onderzoekscommissie aanslagen - "Jambon moet het nu komen uitleggen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is hoog tijd dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) komt uitleggen waarom hij kort na de aanslagen van 22 maart één politieman met de vinger wees. Dat zegt de oppositie unisono nadat de onderzoekscommmissie de verbindingsofficier in kwestie achter gesloten deuren gehoord heeft. Volgens verschillende commissieleden valt de man niets te verwijten. De kritiek op Jambon is niet mals. "We hebben de indruk dat minister Jambon drie dagen na de aanslagen meer bezig was met zijn eigen hachje dan met de veiligheid van de mensen", besluit fractieleidster Meryame Kitir van sp.a na de hoorzitting met verbindingsofficier Sébastien Joris.

Ter herinnering: nauwelijks drie dagen na de aanslagen had Jambon de man in het parlement fors terechtgewezen. "Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één persoon uit het politieapparaat geblunderd", had Jambon gezegd, tijdens de uitleg waarom hij premier Charles Michel zijn ontslag had aangeboden.

De snelle vingerwijzing oogstte meteen kritiek, die nu opnieuw de kop opsteekt. "Het is duidelijk dat minister Jambon veel te snel geoordeeld heeft, zijn verklaringen waren voorbarig", besluit Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Hij zal dus snel moeten komen uitleggen op wat hij zich gebaseerd heeft om dergelijke zware woorden uit te spreken."

De uitleg van Joris in de onderzoekscommissie lag volgens verschillende parlementsleden grotendeels in lijn met wat zijn overste Peter De Buysscher eerder al kwam verklaren. Met name dat hij de regels en procedures correct gevolgd heeft, dat het lastig werken is met de Turkse autoriteiten en dat DJSOC, de bevoegde dienst bij de federale gerechtelijke politie in Brussel, te passief was eens de informatie binnenliep. "Joris moet als verbindingsofficier melden, niet onderzoeken", zo verwoordt een parlementslid het.

Volgens verschillende commissieleden ziet het ernaar uit dat Joris geen tuchtsanctie zal krijgen. Jambon had destijds meteen ook een procedure aangekondigd tegen de man, "maar het zal niet evident zijn om de betrokkene een tuchtprocedure aan zijn broek te smeren", besloot een commissielid na de doortocht van De Buysscher eerder al.

bron: Belga