Negen op de tien vrouwen krijgt te maken met seksisme op het werk

Negen op de tien vrouwen krijgt te maken met seksisme op het werk

Meer dan negen op de tien vrouwen (94 pct) heeft al te maken gekregen met seksisme op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van de sociale organisatie JUMP, die de gelijkheid tussen man en vrouw promoot. Tijdens de zomer van dit jaar werden voor deze Europese studie bijna 3.300 mensen bevraagd, het merendeel in België (40 pct) en Frankrijk (38 pct). Bijna alle respondenten (98 pct) zijn al het slachtoffer geweest van seksisme op straat, en 95 pct op publieke plaatsen. Eén vrouw op de twee is al fysiek aangevallen op straat of op het openbaar vervoer, 9 pct op de werkplek.
Hoe ernstig wordt seksisme aangevoeld? De meerderheid van de ondervraagden (mannen en vrouwen) plaatst seksisme na racisme, antisemitisme, islamofobie en homofobie. Over het algemeen vinden mannen seksisme minder erg dan vrouwen; en jongere vrouwen zijn strenger dan oudere.

Bij seksisme gaat het vooral om grappen en misplaatste opmerkingen. Op het werk geeft 75 pct van de vrouwen toe commentaar te krijgen op hun kleding of de kleding die ze zouden moeten dragen.
Eén vrouw op de twee zegt een promotie te hebben gemist vanwege het geslacht, en 80 pct stelt vaak onderbroken te worden of zelfs geen luisterend oor te vinden als ze praten. JUMP herinnert eraan dat binnen een groep met beslissingsbevoegdheid mannen 75 pct van de gesprekken domineren.

Geconfronteerd met seksisme voelt 56 pct van de vrouwen schaamte en 19 pct voelt zich schuldig. Dat verklaart waarom ruim 80 pct van de slachtoffers nooit aanklopt bij de betrokken autoriteiten, aldus de sociale organisatie.
Een ruime meerderheid van de vrouwen en mannen meent dat specifieke instrumenten moeten worden ingezet om seksisme een halt toe te roepen.

bron: Belga