Minder GAS-boetes voor minderjarigen, wel meer alternatieve straffen

Minder GAS-boetes voor minderjarigen

Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe GAS-wetgeving in 2014 krijgen minderjarigen steeds minder een boete opgelegd. In de plaats nodigen gemeenten hen samen met de ouders uit om hen op de vingers te tikken of moeten ze verplicht een brief met excuses schrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van van hogeschool UCLL (Leuven-Limburg) waarover de kranten van Mediahuis vandaag schrijven. “Gemeenten beseffen dat het veel meer loont jongeren her op te voeden dan zomaar boetes uit te delen”, zegt onderzoekster Karen Weis. In 2014 pleegden 621 minderjarigen een inbreuk op de GAS-wetgeving in de Vlaamse gemeenten. Dat zijn er bijna twee per dag, maar wel 60 minder dan het jaar voordien. De daling is onverwacht, want sinds 2014 is de nieuwe GAS-wet van kracht, die gemeenten net meer slagkracht moest geven om jongeren te bestraffen. Gemeenten konden de minimumleeftijd voor sancties verlagen van 16 naar 14 jaar én er zijn alternatieve straffen bijgekomen.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de wetswijziging, die destijds voor veel ophef zorgde, weinig concrete gevolgen heeft gehad. “Er zijn slechts enkele gemeenten die de minimumleeftijd hebben verlaagd. En het lijkt wel alsof gemeenten terughoudender zijn om GAS-inbreuken vast te stellen uit angst voor een nieuwe mediaheisa”, aldus Weis.

Bovendien krijgen jongeren minder snel een boete. “Gemeenten zijn verplicht eerst een alternatief voor te stellen”, klinkt het nog. “Pas als de minderjarige weigert daarop in te gaan, kan die een boete krijgen.”

Het aantal boetes daalde van 42 procent in 2014 naar 28 procent in 2013. Dat heeft vooral te maken met de beleidskeuzes in de provincie Antwerpen, die tekent voor liefst 63 procent van alle GAS-inbreuken van minderjarigen. Sinds de nieuwe wet kiest Antwerpen ervoor ouders en de jongere uit te nodigen op het stadhuis.

bron: Belga