Honderden gezinnen betaalden te veel Turteltaks

Honderden gezinnen betaalden te veel Turteltaks

Meerdere energieleveranciers hebben voor heel wat Belgen die in de loop van 2016 van energieleverancier gewisseld zijn een fout gemaakt in de facturatie van de verhoogde energiebijdrage, beter bekend als de Turteltaks, een belasting die pas sinds 1 maart is ingevoerd. Sinds deze zomer kreeg de Vlaamse ombudsman almaar meer klachten over te hoge elektriciteitsfacturen, zo meldt De Standaard vandaag. Voor de meeste gezinnen is er volgens de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, geen probleem. “Een doorsneegezin verbruikt niet meer dan 5.000 kWh en betaalt slechts 100 euro”, zegt de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers. “Maar een aantal grotere verbruikers (zoals bijvoorbeeld gezinnen die hun woning verwarmen met elektriciteit of een elektrische wagen hebben) zijn per vergissing terechtgekomen in hogere verbruiksschijven, waarvan de tarieven oplopen tot 130, 290 of zelfs 770 euro per jaar. Hoeveel? Exacte cijfers heb ik niet, maar ik schat op zijn minst vele honderden.”

Dat komt omdat hun overstap gebeurde in de winter, een periode waarin het elektriciteitsverbruik traditioneel piekt. Want volgens de huidige regels moet de nieuwe energieleverancier alleen rekening houden met het recente elektriciteitsverbruik van de nieuwe klanten, ná hun overstap. En niet met hun voorgeschiedenis.

De ombudsman raadt betrokken gezinnen aan om niets te doen, het probleem wordt normaal gezien rechtgezet bij de volgende jaarafrekening.

bron: Belga