Fusie Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode goedgekeurd

De fusie tussen de Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode is maandagavond tijdens beide gemeenteraden goedgekeurd. Het is de eerste gemeentefusie in Vlaanderen in 33 jaar. Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben historische gemeenteraden achter de rug. Maandagavond werd namelijk het principieel akkoord voor een vrijwillige fusie tussen beide gemeenten goedgekeurd. In de loop van 2017 keuren de twee gemeenteraden de fusie definitief goed. Een jaar later geeft ook de Vlaamse regering haar goedkeuring.
Op 14 oktober 2018 volgen er gezamenlijke gemeenteraadsverkiezingen voor de fusiegemeente. Inwoners van Meeuwen-Gruitrode kunnen dan op Opglabbeekse kandidaten stemmen, en omgekeerd.
“Deze nieuwe gemeente biedt een uitgelezen kans om een nieuwe organisatie te maken, waarbij de goede praktijken en dienstverlening van de twee gemeenten behouden kunnen blijven”, aldus de burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, Lode Ceyssens (CD&V). “Maar er is ook de ambitie om te vernieuwen en te innoveren. Hoe kunnen we een groter ambtenarenkorps en meer financiële middelen inzetten om de dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren? Dat is de vraag waarover we ons samen zullen buigen.”
De laatste fusie in Vlaanderen dateert van 1983, toen een aantal gemeenten bij de stad Antwerpen gevoegd werden. De fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek is niet alleen de eerste fusie in 33 jaar, maar ook de eerste vrijwillige gemeentefusie van het land.

bron: Belga