Fidel Castro overleden – Cubaanse dissidenten schorten activiteiten op na dood Castro

Fidel Castro overleden - Cubaanse dissidenten schorten activiteiten op na dood Castro
Fidel Castro overleden - Cubaanse dissidenten schorten activiteiten op na dood Castro

De Cubaanse dissidenten hebben hun activiteiten opgeschort om zo de rouwperiode te respecteren die werd afgekondigd na de dood van de voormalige leider Fidel Castro. Ze willen zo bovendien vermijden om beschuldigd te worden van provocatie. De Damas de Blanco, een groep van vrouwen wier mannen en zonen werden gevangengenomen omdat ze opkwamen voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, beslisten voor de eerste keer sinds 2004 om hun zondagse mars niet te laten doorgaan, uit respect voor de nationale rouw van negen dagen voor “el Comandante”, die vrijdagavond overleed op 90-jarige leeftijd. Ze deden dit bovendien om niet beschuldigd te worden van provocatie door de autoriteiten, aldus leidster van de beweging Berta Soler.
Soler drukt zondag echter ook haar afschuw uit voor Castro, die nooit twijfelde om met harde hand op te treden tegen wie hij beschouwde als “verraders”, “huurlingen” of ander “ongedierte”. “We zijn niet blij met de dood van een man, van een menselijk wezen, maar we zijn wel blij met de dood van dictators, die moeten we vieren”, zegt ze.
Ook in de oostelijke stad Santiago de Cuba, waar zondag de begrafenis van Castro zal plaatsvinden, hebben de opposanten hun activiteiten onderbroken. “We gaan ons rustig houden, zelfs al is (Fidel) de voornaamste oorzaak van de miserie en het gebrek van politieke rechten in Cuba”, aldus de “historische” dissident en voormalige politieke gevangene Jose Daniel Ferrer, die toevoegt eveneens de “repressie” te vrezen die veroorzaakt zou kunnen worden door manifestaties. De enige vrouw die werd opgepakt tijdens de “Zwarte Lente”, de arrestatiegolf van dissidenten in 2003, Marta Beatriz Roque verklaarde dat ze als katholiek “nooit blij is wanneer iemand overlijdt”.
Ferrer benadrukt wel dat de strijd tegen het regime van Fidels broer Raul Castro wordt voortgezet. “We gaan het systeem dat (Fidel) gecreëerd heeft blijven bestrijden. Dat is onze echte vijand”, aldus Ferrer.
Ondertussen nemen de Cubanen afscheid van de “vader van de revolutie”. In de hoofdstad Havana worden maandag en dinsdag de urne met de assen van Castro tentoongesteld. Maandagochtend schiet het leger 21 kanonschoten af ter ere van Castro, en tot en met zaterdag zal daarop elk uur een saluutschot worden afgeschoten. Daarnaast worden inwoners in het hele land opgeroepen om een verklaring te ondertekenen waarin ze beloven om te blijven strijden voor de idealen van Castro en het socialisme.

Bron: Belga