BOIC garandeert extra middelen na goede resultaten in Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

Honderd dagen na het einde van de Olympische Spelen in Rio heeft het BOIC de voorbereiding op de Spelen in Tokio in 2020 al volop aangevat. Beleidsmakers kwamen al samen en er werd al een atletenstage georganiseerd voor de potentiële olympiërs in Tokio. CEO Philippe Vander Putten kon ook al bevestigen dat de financiële middelen met het aantrekken van een nieuwe hoofdsponsor de hoogte in zullen gaan. Vander Putten trok in oktober ook naar Japan om er een akkoord voor vier jaar te sluiten met het Japans Olympisch Comité. Door dat akkoord kan de Belgische delegatie net voor de Spelen beginnen in de beste omstandigheden nog een stage inlassen ter plaatse. "Rekening houdend met de infrastructuur, het voedsel en het klimaat (de temperatuur en vochtigheid in Japan in de maanden van de Spelen, red), was dit de beste oplossing. We gaan ons voorbereiden in het noorden van het land, waar het iets minder warm en vochtig is. Zo riskeren we niet de lichamen van onze atleten uit te putten."

Het BOIC, dat voor 70 procent draait op private investeringen, kon na de Spelen in Rio het partnerschap met de vijf belangrijkste sponsors (Belfius, Delhaize, EY, AG Insurance en de Nationale Loterij, red) verlengen tot na de Spelen in Tokio. Met Toyota werd zelfs een zesde grote sponsor gevonden. Het Fonds Baillet Latour heeft bovendien aangegeven het BOIC te willen steunen met een bedrag van dezelfde hoogte als dat van de zes grote sponsors. Het budget wordt aldus met twintig procent opgetrokken.

"Het is ons nog nooit overkomen dat een sponsor als Toyota zich spontaan aan onze deur komt melden", legt Vander Putten uit. "Ons succes in Rio heeft hierbij natuurlijk enorm geholpen. Ik hoop tegen Pasen het maximumaantal van tien grote sponsors te hebben bereikt. We denken overigens ook opnieuw een Belgium House, van dezelfde grootte als dat in Londen in 2012, neer te zetten."

Met de grootste Japanse luchtvaartmaatschappij ANA (All Nippon Airlines) werd ook een eerste sponsor binnengehaald voor de 'Road to Tokyo' (sponsors die een meer bescheiden bijdrage leveren en enkel geassocieerd zijn aan de Spelen in Tokio). ANA zal het transport van het BOIC naar Japan verzekeren.

De grotere financiële zekerheid in het vooruitzicht naar Tokio komt het BOIC goed uit. 2016 was immers, net als iedere olympische jaargang, een verlieslatend jaar. Dit jaar werd 1,6 miljoen euro verlies geleden. Dat gat werd gevuld met de bestaande financiële reserves.

bron: Belga