Acht jaar cel gevorderd voor teruggekeerde Syriëstrijder

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dertien Tsjetsjenen uit de regio Oostende hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun rol in het ronselen van Syriëstrijders. Ruslan D. (35) en Chalil M. (46) gingen volgens het openbaar ministerie zelf naar Syrië en riskeren acht jaar effectieve gevangenisstraf. Maandagochtend 8 juni 2015 voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. Er werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk leidde tot de aanhouding van twee verdachten. Ruslan D. (35) vocht lange tijd zelf in Syrië. Ook Chalil M. (46) zit nog steeds in de cel en wordt door het federaal parket gezien als de leider van de terroristische organisatie. M. hield tijdens het onderzoek de lippen stijf op elkaar.

In hetzelfde dossier werd in de zomer van 2015 ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was Arbi U.K. net geland op de luchthaven. Ondertussen had ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. U.M. en U.K. werden na enkele maanden voorhechtenis vrijgelaten door de raadkamer.

In januari 2016 werd in Oostende ook Said L. ingerekend. De verdachte zou via Western Union geld naar Turkije gestuurd hebben. Ook hij werd na enkele maanden in de cel onder voorwaarden vrijgelaten.

Het openbaar ministerie merkte in zijn vordering op dat de beklaagden allemaal beweren van niets op de hoogte te zijn. Nochtans poseerden enkele verdachten in juni 2013 al met een t-shirt met als opschrift 'Het Emiraat van de Kaukasus'. Onder die naam strijden heel wat Tsjetsjenen aan de zijde van IS in Syrië.

Het onderzoek steunt vooral op heel wat afgeluisterde telefoongesprekken. Daaruit blijkt hoe de omgeving van Ruslan D. ervoor zorgde dat zijn afwezigheid in België niet opgemerkt werd. Voor hem werd acht jaar cel gevorderd.

Ook Chalil M. riskeert acht jaar effectief voor zijn leidersrol. Hij zou heel wat Syriëstrijders richting Turkije gebracht hebben. In ieder geval werd hij meermaals aan de Bulgaars-Turkse grens opgemerkt. M. had een soort safehouse in Istanboel. Uit zijn laptop zou blijken dat M. de andere Syriëstrijders met raad en daad bijstond.

Tenslotte werd voor Khongr M. vijf jaar effectief gevorderd. Ook hij trok naar Syrië, maar zou daar volgens zijn advocaat ondertussen overleden zijn. De andere beklaagden riskeren lichtere straffen. In de namiddag komen de advocaten van de verdediging aan het woord.

bron: Belga