Denen lusten pap van vervallen eten

Een Deense winkel die vervallen voeding verkoopt, is een groot succes. Wefood opende deze maand een tweede winkel.

Voeding die de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, gaat doorgaans onverbiddelijk de vuilnisbak in, terwijl ze vaak nog eetbaar is. De Deense winkel Wefood verzamelt die voedseloverschotten bij producenten, supermarkten en import- en exportbedrijven. Alles wordt ongeveer aan halve prijs verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel. De organisatie wordt draaiende gehouden door vrijwilligers.

Snoepgoed

Eerder dit jaar opende Wefood een eerste winkel in de wijk Amager in Kopenhagen. Deze maand volgde een tweede afdeling in de wijk Nørrebro, eveneens in de Deense hoofdstad. De Denen vinden de weg naar de twee vestingen. "Het is toch fantastisch", zei de gepensioneerde Olga Fruerlund aan The Guardian. Ze had net een bokaal snoepgoed gekocht die ze met Kerstmis aan de kleinkinderen wilde geven. Het snoep "blijft honderd jaar goed door de suiker die erin zit" legde ze uit.

Veel popcorn

Al je boodschappen doen in de duurzame winkel zit er niet echt in. Het aanbod varieert immers van dag tot dag. Zo vond The Guardian bij een bezoek aan Wefood bij het fruit enkel een aantal overrijpe appels, terwijl er tonnen popcorn voorradig waren.

Ook in het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar al een winkel die voedseloverschotten verkoop, geopend. Het gaat om ‘The Real Junk Food Project’ in de buurt van Leeds. In ons land kwam de thematiek onder de aandacht door de bekroonde Panoramadocumentaire ‘De prijs van goedkoop eten’.

Volgens de Verenigde Naties verdwijnt jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel in de vuilbak. Dat is meer dan genoeg om alle honger de wereld uit te helpen.