Verkiezingen 2018 – “Inschrijvingsstop voorwaarde voor gesprekken Vlaams Belang met N-VA”

Verkiezingen 2018 - "Inschrijvingsstop voorwaarde voor gesprekken Vlaams Belang met N-VA"

Vlaams Belang is enkel bereid te spreken over mogelijke coalities met N-VA in 2018 als er in de betrokken steden en gemeenten zeker een inschrijvingsstop komt voor vreemdelingen. “Dat is de eerste voorwaarde waarop we nog maar een gesprek zouden aangaan met N-VA”, zei voorzitter Tom Van Grieken in VTM NIEUWS. N-VA-kopstuk Theo Francken liet deze week verstaan dat de N-VA tegen het cordon sanitair is, maar dat samenwerken met Vlaams Belang op praktische bezwaren stuit. “Als we in Antwerpen een meerderheid hebben met Vlaams Belang, dan lijkt mij het moeilijk dat Bart De Wever met Filip Dewinter in zee gaat”, klonk het onder meer. Dewinter liet daarop verstaan dat hij zijn lidkaart in dat geval gerust wil inleveren.

“Het gaat toch niet over personen”, reageerde voorzitter Van Grieken in de VTM-studio. Hij koppelt liever een duidelijke voorwaarde aan eventuele coalities met N-VA na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: een inschrijvingsstop voor nieuwe vreemdelingen.

“Ik hoor dat N-VA blijkbaar een opening laat. Ik doe een concreet tegenvoorstel: laat ons het over het programma hebben”, zo zei Van Grieken. “In al die steden en gemeenten waar er al zo veel nieuwe vreemdelingen zijn bijgekomen, moet het eerste punt dat we realiseren een inschrijvingsstop voor nieuwkomers zijn. Dat is de eerste voorwaarde waarop wij nog maar een gesprek zouden aangaan met N-VA. Daar waar N-VA ons voorstel wil steunen, kunnen we dan beginnen praten om een groter akkoord uit de brand te slepen.”

bron: Belga