Riziv-nummers – Volgend academiejaar voor het eerst toegangsexamen geneeskunde in Franstalig België

Riziv-nummers - Volgend academiejaar voor het eerst toegangsexamen geneeskunde in Franstalig België

Wie geneeskunde wil studeren, zal volgend academiejaar voor het eerst ook in Franstalig België een toelatingsexamen moeten afleggen. Het voorontwerp van decreet daarover is goedgekeurd, zo kondigde bevoegd minister Jean-Claude Marcourt (PS) aan op Twitter. De toelatingsproef is belangrijk om te vermijden dat er te veel artsen zouden afstuderen. Vlaanderen organiseert al jaren een ingangsexamen voor geneeskundestudenten, maar de Franse Gemeenschap deed lange tijd voorafnames op RIZIV-nummers uit de toekomst. Dit jaar kwam er voor het eerst een proef aan het einde van het eerste jaar, maar na een njet van de Raad van State komt het nu toch tot een ‘normale’ toelatingsproef bij de start van de studies.

Minister Marcourt legde zijn ontwerptekst woensdag al voor aan de ministerraad van de Franse gemeenschap, maar die hield het voorstel in beraad in afwachting van de laatste technische bijsturingen. Nu is de tekst dus wel goedgekeurd, bevestigde de PS’er op Twitter en in “A Votre Avis” op de RTBF.

Vanaf volgend academiejaar zal dus ook in Franstalig België een toelatingsproef georganiseerd worden voor wie arts of tandarts wil worden. In september, dus kandidaten zullen zich in juni, juli en augustus kunnen voorbereiden, verzekerde Marcourt. Tegen die timing kwam eerder al verzet. Studentenvertegenwoordigster Opaline Meunier noemde het onlangs nog “onmenselijk” om de proef slechts enkele dagen voor de start van het academiejaar te organiseren.

bron: Belga