Referendum Italië – Duizenden neen-stemmers komen op straat

Referendum Italië - Duizenden neen-stemmers komen op straat

Duizenden Italianen zijn zondag de straten van Rome opgetrokken om zich uit te spreken tegen de grondwetswijzigingen waar premier Matteo Renzi volgende week per referendum steun voor vraagt. Ook de regering-Renzi zelf bleek kop van Jut onder de betogers. Met het referendum wil Renzi meer stabiliteit brengen in de Italiaanse politiek, die sinds 1946 liefst zestig regeringen telde. Ook de bevoegdheden van de Senaat zouden worden ingeperkt en het wetgevende proces versneld. De facto zou Italië in belangrijke mate vervellen tot een éénkamersysteem.
De jongste peilingen dateren van een week geleden, aangezien de Italiaanse wet polls minder dan twee weken voor een stembusgang verbiedt. De vooruitzichten voor het neen-kamp zouden in elk geval gevoelig positiever zijn, al bleef het aandeel onbeslisten groot. Verre van goed nieuws dus voor Renzi, die zijn politieke lot aan het referendum verbonden heeft.
Het neen-kamp verzet zich in elk geval niet enkel tegen de voorgestelde staatshervorming, zo bleek zondag. Er klonken ook leuzen tegen de regering, net als bijvoorbeeld tegen de hogesnelheidslijn tussen Lyon en Turijn, tegen grote cruiseschepen in Venetië en voor meer rechten op vlak van huisvesting.

bron: Belga