ONE Campaign waarschuwt: “Aidsepidemie dreigt weer op te laaien”

ONE Campaign waarschuwt: "Aidsepidemie dreigt weer op te laaien"

Naar aanleiding van Wereld Aids Dag op 1 december waarschuwt de ONE Campaign, de ngo die extreme armoede en voorkombare ziekten de wereld wil uithelpen, dat de vooruitgang die de voorbije jaren is geboekt in de strijd tegen aids, weer verloren dreigt te gaan. Voor het vierde jaar op rij bleef de financiering nagenoeg gelijk, berekende ONE Campaign, terwijl er tegen 2020 jaarlijks 7 miljard euro extra zou moeten worden gevonden. Het rapport van ONE Campaign, dat ingaat op de vooruitgang en de uitdagingen in de strijd tegen hiv en aids, toont aan dat als er niets verandert, het aantal nieuwe infecties onder adolescente meisjes en jonge vrouwen amper zou dalen, van 390.000 in 2015 tot 364.000 in 2020. De doelstelling is veel forser: een daling tot 100.000. Bovendien zouden slechts 26,5 miljoen in plaats van de beoogde 30 miljoen hiv-patiënten toegang hebben tot antiretrovirale behandeling in 2020. De financiering zou blijven steken op 19 miljard dollar, ver van de benodigde 26,2 miljard.
“De strijd tegen hiv en aids is het slachtoffer geworden van haar eigen succes”, zegt Jenny Ottenhoff, hoofdauteur van het rapport, in een persbericht. “Sinds 2002 zijn er veel resultaten geboekt: het aantal infecties is verminderd tot 2,1 miljoen per jaar en 2 miljoen mensen per jaar kregen toegang tot een behandeling.”
“Helaas hebben onze jaarlijkse aidsrapportages aangetoond dat de financiering van de strijd tegen aids vastgelopen is. Er is een tekort van maar liefst 7 miljard dollar en dit is een bedreiging. Want het zorgt ervoor dat als in 2020 alle rek uit preventie en behandelprogramma’s is, infecties weer zullen toenemen, voornamelijk onder adolescente meisjes”, zegt Ottenhoff.

bron: Belga