Aanslag IS verijdeld in Indonesië

De Indonesische politie heeft drie verdachten ingerekend die een aanslag beraamden op overheidsgebouwen, maar ook op de ambassade van Myanmar in de hoofdstad Jakarta. In verschillende moslimlanden rijst er immers steeds meer protest tegen het geweld tegen de Rohingya, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. De politie kondigde de arrestaties vandaag aan. De drie zijn lid van Jemaah Ansar Daulah, een lokale islamistische groepering die trouw zwoer aan terreurorganisatie Islamitische Staat. Ze hadden reeds voldoende explosieven verzameld om een bom te maken krachtiger dan die gebruikt werd bij de aanslag op Bali van 2002, toen 202 mensen het leven lieten. De beoogde doelwitten waren het parlement, het hoofdkwartier van de politie, de Myanmarese ambassade en verschillende televisiestations.

Myanmar, het vroegere Birma, voert volgens een VN-vertegenwoordiger in buurland Bangladesh een campagne van “etnische zuivering” tegen de islamitische Rohingya-minderheid. De afgelopen weken vluchtten duizenden gezinnen voor het geweld van het leger naar Bangladesh. De vluchtelingen spreken van groepsverkrachtingen, foltering en moordpartijen. In verschillende Aziatische hoofdsteden kwamen vrijdag duizenden moslims de straat op om tegen het geweld te protesteren. Een eerste verdachte, de bommenmaker, werd woensdag ingerekend, zo was reeds bekend. Zo kwam de politie de twee anderen op het spoor.

Overigens is er op de nabije Filipijnen een grootschalige legeroperatie gaande tegen de Maute, een islamitische groepering eveneens gelieerd aan IS. Vijftig tot honderd strijders zijn door het leger omsingeld in Butig, een afgelegen zuidelijke stad waar de moslimminderheid in het overwegend katholieke land in de meerderheid is. De 17.000 inwoners sloegen op de vlucht. De actie volgde op de arrestatie vorige maand van drie verdachten van een bomaanslag op Mindanao, waarbij vijftien doden vielen.

Bron: Belga